De eerste stappen in de vastgoedwereld


Hello daar vastgoedliefhebber, als dit artikel jouw aandacht heeft getrokken, zou dit best wel eens jouw eerste stap richting de vastgoedwereld kunnen zijn. Of misschien ben je gewoon curieus over welke weg ik heb moeten afleggen om erkend vastgoedmakelaar te worden. In ieder geval, als je bij die eerste groep hoort, dan kan ik je me dit artikel misschien wel verder helpen.


Na mijn laatste artikel kreeg ik wel wat vragen over het beroep vastgoedmakelaar. Dus om jou ten volle te informeren, ga ik het proces om vastgoedmakelaar te worden overlopen, bespreek ik de kwaliteiten die je nodig hebt, hoe de job eruit ziet en zeker niet onbelangrijk; de vragen die je jezelf moet stellen als vastgoedmakelaar wilt worden.


Ik zag aan jullie reacties dat sommigen van jullie ook moeilijkheden hebben met een beslissing te nemen of een keuze te maken omtrent hun professionele carrière. Als ik je één tip kan geven: neem een sprong in het diepe. Je bent nog jong, ga ervoor, nu mag je nog fouten maken, nu moet je nog leren… So what als je na een tijd beseft dat deze specifieke job nu eenmaal niet bij je past. Toch nog tijd genoeg om aan een nieuw avontuur te beginnen?


Het belangrijkste dat je jezelf moet afvragen is:

Wil ik dit echt?

Nu draai je misschien je ogen achter je scherm, maar dit is echt een serieuze vraag. Wil je vastgoedmakelaar worden omdat jij vindt dat je ervoor moet gaan? Omdat jij achter je keuze staat? Of hou je gewoon van het idee door alles wat je op televisie ziet? Of zeggen andere tegen jou dat dit dé beste keuze is of dat dit dé job van de eeuw is? Eerlijk, luister gewoon naar jezelf.


Natuurlijk besef ik dat het antwoord op die vraag écht niet gemakkelijk is. Zeker niet als je nog geen ervaring hebt in de sales. Ik heb in kledingwinkels gewerkt sinds mijn 16 jaar, oke niet hetzelfde, mee eens… Maar het geeft je wel een idee van hoe het is om met mensen om te gaan. Desalniettemin vind ik niet dat het feit dat je geen ervaring hebt, je niet zou mogen tegenhouden. Je kan altijd ergens beginnen met een zomerstage, een vakantiejob of als administratief bediende in een vastgoedkantoor! Als dit is wat je wilt proberen, ga er dan gewoon voor. De beste motivatie die je kan hebben is iets doen waar je graag in wilt uitblinken.


Is die people business wel iets voor mij?

Je weet ondertussen wel dat dit geen ik-zit-veilig-achter-mijn-bureau-jobke is. Je komt elke dag met mensen in contact, je moet je telefoon elke dag kunnen opnemen. Je kan hiermee lachen maar het is volkomen normaal dat je dit soort interacties misschien gewoon écht niet aangenaam vindt. Ook voornamelijk omdat je resultaten niet enkel van jezelf afhangen, maar van de acties en reacties van andere mensen. Je moet elke dag jezelf of een product promoten, mensen overtuigen om met jou te werken of iets van jou te kopen. Je bent niet aan het werken aan een afgewerkt product, je bent actief bezig, aan het jagen, je bent op de baan… En toch heb je geen 100% invloed op je resultaten.


Je werkt ook niet met vaste uren, je bent constant op stand by omdat je je gsm bij hebt. En voor de pandbezoeken ben je meestal aan het werk wanneer anderen niet op hun werk moeten zijn. Weekenden, avonden, vroege ochtenden… Maar het geeft je wel de vrijheid om je dag zelf in te plannen, je moet niet elke dag dezelfde routine volgen. En dat geeft je echt een kick, een drive, elke dag is anders. Zo is het toch bij mij, maar als dat jou niet aanspreekt, dan is dit niet jouw ding. En dat is ook niet iets dat je zal leren door te doen.


En eigenlijk is dat het, andere vragen hoef je je echt niet te stellen, dat is wanneer de twijfel toeslaat. Stel jezelf niet de vraag of je de juiste competenties bezit, want dat is wel iets dat je leert door bezig te zijn. Niemand wordt geboren met dé juiste manier van werken, sommigen hebben gewoon meer talent dan anderen, maar ik geloof dat je alles kan bereiken met hard werk en een vleugje doorzettingsvermogen!


En stel jezelf zeker niet de vraag: ben ik hier klaar voor? Niemand is er ooit écht klaar voor. Als je al zover in de denkproces bent gekomen, dan moet je de stap gewoon wagen. Jezelf deze vraag stellen, ga je maar dubben en denken.


Stel dat je nu hebt besloten om de stap te zetten, wat moet er dan praktisch gebeuren?

Belangrijk; dit artikel is toepasselijk in België, als je ergens anders vastgoedmakelaar wilt worden, zullen de regels misschien anders liggen.

Alles begint natuurlijk met een diploma. In het specifiek een bachelordiploma van minimum niveau 6 in het Europees kwalificatiekader (EQF). Concreet wil dit zeggen: elke bachelor die je de basics van business management heeft meegeven. Als je nog zo geen diploma hebt, kan je lessen op de avondschool Syntra gaan volgen. Deze kan je zelfs combineren met een dagjob want de lessen worden twee keer in de week ’s avonds of in het weekend gegeven. Als je hier meer info over wenst, bezoek dan even hun website.


En verder, de tweede stap is uiteraard een vastgoedkantoor vinden waar jij kan beginnen werken. Ze kunnen je een bediende plaats geven of een BIV-stageplaats. Ahaaah BIV een nieuw woord… Dit staat voor het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars, deze staat in voor de controle en regulering van het beroep. Als erkend vastgoedmakelaar moet je een BIV-nummer behalen om te worden gezien als betrouwbare vastgoedmakelaar.


Om deze nummer te behalen moet je dus een stage van 1 jaar lopen op een vastgoedkantoor. Na de inschrijving op de lijst van stagiairs van het BIV, word je uitgenodigd op het hoofdkantoor in Brussel voor een competentietest. Deze is louter om te zien op welk niveau jouw kennis in de vastgoedwereld zit. En na deze test, vangt je stage aan. Tijdens deze periode moet je een verslag bijhouden van al je activiteiten die aantonen dat je actief was in het kantoor waar je stage loopt. Op het einde van deze stage moet je deze dan in een bundel opsturen naar de commissie en zij bepalen of jij je nummer hebt verdiend.


En jammer genoeg ben je dan nog niet klaar. Na dit akkoord ontvang je een uitnodiging voor een schriftelijk en mondeling examen. Voor het schriftelijke examen, dat voornamelijk bestaat uit wetgeving en deontologisch gerelateerde vragen, moet je slagen met 60% om zo toegelaten te worden op het mondelinge en meer praktisch gerichte examen. Hierna ontvang je je officiële BIV erkenningsnummer jeej!


Je betaalt een jaarlijkse bijdrage aan het BIV om te genieten van hun services; een legal team, template documents, te volgen opleidingen… Ik kan niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jezelf te blijven bijscholen. Het is ook verplicht om 10 vormingsuren per jaar op te doen om je erkenning te blijven behouden.


Wel, dit somt het zo wel wat op. Om nog een beetje meer voeling te krijgen met de job, zal ik ook een artikel posten met een greep uit mijn dag.


Als je iets van vragen hebt, of advies nodig hebt… Dan kan je bij mij zeker terecht.


Blijf in jezelf geloven, ga achter je dromen aan!


Veel liefs,

Kimberly

84 views