Eerste hulp bij vastgoedtransacties

*Deze tekst is toepasbaar op het Vlaamse Gewest van België*

Mijn eerste post is bestemd als hulpmiddel voor de lezers die aan de vooravond staan van hun eerste aankoop, en nog maar weinig kennis over de vastgoedmarkt hebben. Op een bepaald punt in je leven, kom je sowieso in aanraking met een vastgoedtransactie, hier kan ik jou alvast op voorbereiden. Ik schep hierbij alvast duidelijkheid over de eerste fase.Baken je zoekgebied af

Eerst en vooral is het erg belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt waar je graag wenst te gaan wonen. Kies een buurt die je interesseert, maar ook praktisch gericht naar je alledaagse activiteiten. Wanneer je dat hebt vastgezet, kan je beginnen rondkijken.Verken de markt en je financiën

Binnen het gebied waar jij opzoek gaat, is er een hoogstwaarschijnlijk een groot aanbod. Bekijk dit alvast eens online, of laat u vrijblijvend adviseren door een vastgoedmakelaar. Doordat wij de markt door en door kennen, kunnen we aan de hand van een gesprek prima inschatten wat je zoekt en binnen welke prijsklasse dit valt.


Ah-hah, prijsklasse, het is belangrijk dat je hier een haalbare kaart creëert. Praat met een bank of een Immotheker om optimaal advies over je financiën te bekomen. Het bespaart je veel tijd achteraf door dit in een vroeger stadium te doen. Informeer bij de bank voor een krediet, leg je werksituatie en bron van inkomsten uit, en simuleer een mogelijke aankoop met het maximumbudget.Laat je bijstaan door een professional


Maak het jezelf comfortabel door je zoekcriteria door te geven aan een vastgoedmakelaar. Bezoek hierna zoveel mogelijk panden. Op die manier krijg jij, en de makelaar, een goed beeld van wat je wilt en wat de focuspunten zijn.


Maar niet enkel de makelaar is belangrijk in dit verhaal. Laat je bijstaan door een goede notaris die instaat voor de opmaak van de aankoopakte. Het is uiteraard belangrijk dat dit tot in de puntjes wordt opgevolgd.Wees aandachtig tijdens het bezoek

Wat ik heel belangrijk vind tijdens een bezoek, is mijn klanten de vrijheid te geven om zichzelf te zien wonen, om het potentieel te zien, om hier een bepaalde levensstijl aan te koppelen... In een verdere fase, bij een tweede bezoek kan je beginnen letten op de echte details. Maar hier primeert het buikgevoel.Ga terug voor een tweede bezoek

Het is mogelijk dat je een liefde-op-het-eerste-zicht-ervaring hebt, en dat is in se niet slecht, maar het is best dat je het hoofd cool houdt en de volgende punten zeker in acht neemt:


- een appartement is geen huis

Logisch toch denk je? Toch is het onbekend terrein voor mensen die van een huis komen. Het verschil is namelijk duidelijk en onduidelijk tegelijkertijd; je woont hier niet alleen. Het gebouw wordt verdeeld over andere eigenaars die gegroepeerd worden in een “vereniging van mede-eigenaars''. Deze komen minstens 1 keer per jaar samen om beslissingen te nemen omtrent de gemeenschappelijke delen van het gebouw zoals de inkomhal, de gevel, de lift…. Kleine maandelijkse bijdragen financieren de kost hiervan, het is dus aangewezen dat je vraagt naar de drie laatste verslagen van de algemene vergadering zodat je dit kan incalculeren.


- vraag naar het EPC

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Om het kort uit te definiëren, geeft dit de energiezuinigheid van het appartement weer.

Dit is belangrijk om te weten voor de toekomstige verwarmingskosten.

Hier kan ik heel diep op ingaan maar de volgende tabel geeft een prima samenvatting. Opteer best voor appartementen in categorie A-D. Laat u adviseren bij hogere EPC waarden.


Ook het vragen naar een elektrische keuring kan helpen. Geen nood indien deze niet volledig conform is. De normen hierrond verstrengen enorm. De eigenaar is niet verplicht deze volledig conform op te leveren dus laat u adviseren over de impact en de kost van de staat van de elektriciteit.

- nieuwe isolatienormen appartementsgebouwen

Alle appartementsgebouwen moeten aan nieuwe isolatienormen voor het dak/gevel en nieuwe veiligheidsnormen voor de lift voldoen. Dit brengt een kost te verdelen onder de mede-eigenaars met zich mee. Door te vragen of er reeds voldaan werd aan de nieuwe normen, weet jij of je na de aankoop hierin nog moet bijdragen of niet. Dit wordt ook gekoppeld aan een EPC voor de gemeenschappelijke delen.


- bekijk alles in detail

Wees niet bang voor een grondige inspectie, maar word ook niet te argwanend. Neem desnoods een derde persoon mee die kijkt vanuit een ander perspectief. Doe dit echter niet te vaak want dan krijg je een chaos aan meningen.


Zet je bod kracht bij

Je buikgevoel zit goed, de details kloppen en je hebt een antwoord op je vragen... Tijd voor een bod! Maak van tevoren uit wat je maximum besteding is. Tip: reken een negotiatie-marge in je eerste bod, je zal hoogstwaarschijnlijk een tegenbod krijgen.


Indien je je opzoekwerk op voorhand deed, en reeds een akkoord voor financiering via de bank hebt verkregen, kan je een standaard koopbod tekenen. In een ander geval, bij nog geen officieel antwoord van een financiële instelling, kan je een opschortende voorwaarde opnemen.

Indien je de lening niet bekomt, kan de overeenkomst kosteloos ontbonden worden. Let wel op dat je voor de juridische correctheid minstens drie financiële instellingen moet geraadpleegd hebben.


Indien het bod aanvaard wordt, kan de volgende fase in gang worden gezet! Benieuwd hoe zo'n proces in zijn werk gaat? Stay tuned, tot het volgende blogartikel.


Voor vastgoedvragen of advies, kan je altijd een mailtje sturen naar; kimberly@afashion4realestate.com


Veel succes!


94 views