Van student tot vastgoedmakelaar

Hey jij daar, leuk dat je mij beter wilt leren kennen!

Jullie zagen het al aankomen, er was veel vraag naar de grote “waarom”. Waarom heb ik juist voor vastgoed gekozen, en hoe ben ik bij Engel & Völkers beland. Wel, ik was al huizen aan het verkopen alvorens ik kon lopen…. Grapje! Eerlijk gezegd, kan ik mij niet herinneren dat ik voor het afstuderen zelfs nog maar dacht aan vastgoed. Ik wilde eerder in de rechten verder gaan en mij specialiseren in strafrecht, en daarvoor wilde ik eigenlijk altijd architect worden. Had je niet verwacht hé?


Ik ga jullie in de grote lijnen mijn vastgoedverhaal vertellen, sorry, het is hier de Story niet dus de sappige details zullen eruit gelaten worden. Geloof mij, anders zou ik hier een boek moeten schrijven in plaats van een blog! Het klinkt misschien allemaal als een simpel traject, maar ik heb echt moeten knokken om te staan waar ik vandaag sta. Als meisje heb ik ook echt geleerd om mijn mannetje te staan in de vastgoedwereld.


Het relevante stuk van het verhaal begint op mijn 18 jaar, ik studeerde af aan de Sint-Ludgardisschool in Antwerpen na een traject van Economie & Moderne talen te hebben gevolgd. Een nieuw avontuur kon beginnen, en voor mij was dat de richting Rechtspraktijk op de AP Hogeschool in Antwerpen. Geloof mij, niet de makkelijkste beslissing om te maken. Ik bedoel, dat wij op die leeftijd al de uitkom van de rest van onze carrière moeten voorspellen...


In ieder geval, het bleek wel dat ik een richting had gekozen die mij echt lag. Na 2 jaar algemene rechtsvakken en bedrijfsvakken te hebben gehad, moesten we in het 3e jaar een specialisatie kiezen. Ik heb toen gekozen voor vastgoed omdat die vakken mij het meeste aanspraken. Na een tijdje moest die verworven kennis natuurlijk in de praktijk worden omgezet, het was tijd om een stageplaats te zoeken. Eens iets waar ik echt niet lang over moest nadenken. Ik wendde mij tot Engel & Völkers omdat ik verwachtte in een internationaal bekend bedrijf wel erg veel kennis te kunnen opdoen. Alsook, moest ik ooit België willen verlaten, dan was dit een hele goede referentie.


Omdat mijn takenpakket moest overeenkomen met de richting rechtspraktijk, bestond mijn stage voornamelijk uit administratief werk. Zoals het nakijken van contracten, het opstellen van overeenkomsten, notariszaken opvolgen, dossiers beheren…. Maar ik mocht ook mee op pad met de makelaars om zo alle aspecten van het vastgoedkantoor te leren kennen. Na een tijdje vroeg ik om zelf een paar huurdossiers te mogen opstarten, en op die moment ben ik pas echt beginnen groeien.

Aan het einde van mijn stage, was het tijd om de AP Hogeschool vaarwel te zwaaien en te beginnen in de echte zakenwereld. Ik bleef bij Engel & Völkers als Team Assistant en Rental Agent. Ik moet zeggen dat ik niet 100% zeker was of ik het studeren al wilde opgeven, het was immers mijn plan om nog rechten te gaan studeren. Maar omdat ik de opportuniteit kreeg, heb ik die na even nadenken, toch genomen.

Voor ongeveer 6 maanden deed ik deze administratieve taak gecombineerd met de huurdossiers. Over die periode plande ik vele eventjes, deed ik administratief werk, juridisch werk, huurcontracten…. Mijn dagen waren goed gevuld, maar op de een of andere manier voelde ik me niet verzadigd. Mijn ambitieuze zelve voelde zich tekort gedaan. Het administratieve werk bleek echt niet mijn ding te zijn. Buiten komen, met de mensen praten, panden leren kennen…. Daar kreeg ik energie van, zo voelde ik ook dat ik mij op zelfstandige basis beter kon ontwikkelen. Ik wilde in de Sales beginnen, en vroeg of ze mij die kans wilden geven.


Op die moment was dat voor mij echt een must, of ik zou ongelukkig worden in mijn job. Ik moet wel toegeven dat beginnen met dit traject echt dé beste leerschool was. Op administratief vlak weet je alles over alle documenten en hoe je eraan moet geraken, je kent contracten vanbuiten… Door de huurdossiers leer je negotiëren, met mensen omgaan, bepaalde situaties tolereren, je krijgt meer inzicht in panden en in de vastgoedmarkt zelf…. Hiermee wil ik zeggen dat je MOET onthouden dat je altijd je eigen gevoel moet volgen, en geen enkele situatie is uitzichtloos, er is altijd een uitweg. Niet bang zijn om te falen, maar gewoon ervoor gaan.


We zijn januari 2017 nu, bij ons werkt een een nieuwe Team Assistant en ik heb een regio gekregen om van start te gaan als verkoopmakelaar in Antwerpen, zo begin ik stilaan mijn portfolio uit te breiden. Was ik daar écht 100% klaar voor? Natuurlijk niet, alle begin is moeilijk, maar ik had lang genoeg langs te zijlijn gestaan om te weten wat er moest gebeuren. Was het moeilijk omdat een jong meisje van 20 was? Namen de mensen mij daarom niet serieus? NEE! Absoluut niet, ik geef toe dat ik daar in het begin wel wat mijn twijfels overhad, maar als je spreekt met kennis van zaken en je klanten kan bieden wat ze nodig hebben, is leeftijd echt nog altijd maar een getal. Ik ben nooit echt veranderd, ik ben gewoon gegroeid. Het is ook niet de bedoeling dat je jezelf gaat veranderen, en niemand mag ooit zeggen dat je niet goed genoeg bent. Ik bleef altijd mijn eigen koppige en kleurrijke zelf, en mensen appreciëren dat.


Mijn eerste verkoop was een appartement aan een jong koppel. Het was ook hun eerste aankoop. Zeker een belevenis om niet te vergeten. En die eerste verkoop, was het begin van een hele reeks aan transacties in 2017. Zélfs mijn eerste miljoenendeal ging door in 2017. Ik zat helemaal in de flow, ik geloofde in mezelf, en op de een of andere manier wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt.


In april 2017 ben ik als zelfstandig vastgoedmakelaar begonnen bij Engel & Völkers, hiervoor moest ik een eenmanszaak opstarten. Een grote stap, ik was toen 21, maar ik wilde mijn BIV-stage beginnen om zo een erkend vastgoedmakelaar te worden. Meer zal ik hierover vertellen in mijn volgende artikel. Daarin zal ik vertellen wat te stappen zijn om een vastgoedmakelaar te worden.

Begin dit jaar, werd ik beloond voor mijn harde werk, met de prijs van “best newcoming sales agent of 2017”. Eerlijk, ik zag dat niet aankomen! Om de best verkopende makelaar te zijn van EV BeNeLux was voor mij de pluim op het harde werk dat ik had verzet om mezelf te bewijzen als Sales Agent.


Uiteraard ben ik vandaag de dag nog steeds bezig met verkopen. Ik moet toegeven dat het er niet makkelijker op wordt, het is ook geen 9 to 5 job. Je weet nooit wat de dag zal brengen, en met wie je te maken zal hebben. Sommige dossiers gaan vlot, anderen hebben een heleboel complicaties. Het is belangrijk dat je blijft volhouden en blijft staan voor waar jij in gelooft.

Boodschap aan iedereen: niet opgeven! Als je iets wilt, dan kom je er wel. Heb je het idee dat je niet weet wat je wilt? Don’t stress it, dat komt wel. Iedereen vindt zijn weg, de eene al wat sneller dan de andere. Moet je er nog even voor studeren, DOE HET! Is studeren niets voor jou? Twijfel geen seconde en start al in de werkwereld.


Ik sluit af met een quote die voor mij perfect mijn parcours weerspiegeld:

"I always did something I was a little not ready to do. When there's that moment of; "Wow, I'm not really sure I can do this," and you push through those moments, that's when you have a breakthrough."

Ik geloof en jou, veel succes!


XO Kimberly

207 views