Verborgen parel: Huis Happaert

Een sterke comeback met een paar komende artikels over verborgen parels in Antwerpen. Zoals eerder al te lezen was in de GVA en te zien op ATV, heb ik enkele exclusieve panden in verkoop in mijn historische regio van de stad.

Voor de eerste parel, Happaertstraat 21-23-25, neem ik jullie mee naar de jaren 1500. Toen werd de eerste steen gelegd die een basis vormde een mooi stukje Antwerpse geschiedenis. De Happaertstraat zelf verwijst naar de nobele familie Happaert, op wiens grond de straat werd aangelegd. Het was een familie met erg veel aanzien in die tijd, zij hadden namelijk enkele ridders en adellijke in hun familiekring die Antwerpen representeerde op politiek vlak, maar ook in de praktijk door zijn participatie in de slag van Woeringen.


Doorheen de jaren werd er vaak verkeerdelijk gedacht dat het huis door en voor Jan Happaert werd gebouw, hij was in die tijd de burgemeester van Antwerpen. Na verder onderzoek bleek echter dat het gebouw werd opgetrokken onder toezicht van zijn buitenechtelijk kind Hendrik. Hij besteedde de opbouw uit aan de familie De Coelenaere, die het later van hem zouden overkopen. Tijdens deze periode, vinden we ook de oorsprong van de meerdere huisnummers terug. Hendrik besloot alle loten op het land geschonken door zijn familie, te verkavelen en deze te verkopen of weg te geven. In die tijd had elk huisje dus nog zijn eigen huisnummer en werden deze later in volume uitgebreid met een Pagaddertoren.


Doorheen de volgende eeuwen, waren de huizen een thuis voor enkele burgemeesters, ridders, adellijke families… Met één uitschieter, zijnde de Nederlandse familie de Delft, hun wapenschild is nog steeds terug te vinden in het huis. Het is maar wanneer we verder spoelen naar de 20e eeuw, dat we zicht krijgen op de reden van de samenvoeging van de twee huizen naar één. In die tijd waren beide huizen gekocht door advocaat van den Bossch, die hier een woon-werkcombinatie van zou maken. De uitbreiding/samenvoeging is hier vooral gebaseerd op licht en ruimte. In het kader van deze kernwoorden liet hij verscheidene glaspartijen bijmaken, voegde hij de tuinkamer toe en vergrootte hij het glazen plafond. Scheidingsmuren tussen nummer 23 en 25 werden weggenomen, maar de volledige renovatie gebeurde met gerecupereerde materialen om de authenticiteit en het karakter van het huis te behouden.


Later erft zijn zoon deze woning en voegt hij nog een huisnummer bij aan het imperium, Happaertstraat 21 werd ontwikkeld in appartementen. Het volledige geheel werd dan ook verder verkocht aan de volgende eigenaars waaronder een hoedenmaker en als laatste aan hoogleraar Couvreur die bekend staat als de maker van ons groene boekje. We mogen wel zeggen dat hij een enorme toegevoegde waarde was voor het gebouw, hij zet de renovatie van de stallen in gang en tovert deze om naar een mooi tuin paviljoen. En hij voegt een aantal prachtige details toe aan het huis, met gebruik van materiaal dat hij terugvond bij de afbraak van het huis van de welbekende schilder Erasmus Quellin.


Hij zorgde er vooral voor dat het huis een waar meesterwerk werd. En de huidige eigenaar is dit ook blijven eer aan doen, hij heeft het huis enkel nog voorzien van de huidige nodige standaarden en liet er dan een bed en breakfast in uitbaten. Jarenlang was dit een succesverhaal en ook een basis voor enkele chiquere bijeenkomsten. Maar nu is dit prachtig stukje geschiedenis dus op zoek naar een nieuwe eigenaar, en deze taak rust op mij. En ik ga de uitdaging maar al te graag aan!


Als u op zoek bent naar een investeringsopportuniteit, een nieuwe thuis, een kantoor, een hotel… Dan kan ik u helpen deze parel te ontdekken en uit te leggen wat voor potentieel deze in huis heeft. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan vast, maar zeker te verantwoorden als je ontdekt wat je er allemaal voor in de plaats krijgt. Lees snel verder, dan geef ik je een rondleiding:


De gevel geeft op het eerste zicht niet veel prijs, maar achter de statige deur begint een schouwspel van houten elementen, schilderingen, glas in loodramen… De inkomhal is voorzien van een royale vestiaire met sanitaire ruimtes en een extra bureauruimte. Hierlangs loopt u door naar het hart van het huis, nog aangekleed met een originele visgraatparket en volledig badend in het licht door een – tot in detail gerestaureerde – lichtkoepel.

Rijkelijk houtwerk verbergt een warme zithoek met een authentieke open haard. Verder dient deze ruimte als centraal ontvangstpunt voor de 3 overige vergader/eetkamers waarvan eentje nog originele wandschilderingen heeft van de 17e eeuw. Grenzend aan deze kamer vindt u een diensthal die uitgeeft naar de keuken, de kelders, een extra inkom en nog vele authentieke eyecatchers te bekijken tijdens een bezoek.

Verder biedt het gelijkvloers nog een terraskamer met een zicht op de binnentuin, waar u in alle rust kan lezen met zicht op groen. De tuin met terras is namelijk, net zoals het huis, perfect onderhouden.

Tevens bevindt zich in de tuin nog een koetshuisje dat u weer volledig kan inrichten. Vanuit de tuin heeft u zicht op één van de weinige resterende pagaddertorens in Antwerpen.

Tijd om ons naar boven te begeven (klik even mee op de slideshow hieronder), we passeren een mezzanine en komen zo op de eerste verdieping waar zich al 3 slaapkamers met badkamer bevinden. Meer naar boven, en een tussenverdieping met een TV-hoek gepasseerd, komen we op de tweede verdieping. Deze dient als mastersuite met 2 slaapvertrekken, en een riante badkamer. Op de derde verdieping bevindt zich nog zo’n mastersuite met dan ook nog een eigen bureautje en extra slaapkamer.

En hier stopt het nog niet, een tweede en nieuwer gebouw grenst ook nog aan deze constructie en geeft nog plaats voor een garage, een duplex met 2 slaapkamers.


We moeten u niet meer vertellen dat dit een verborgen parel is ten midden van de stad, maar wel dat deze voorzien is van alle hedendaags comfort! Er is namelijk een volledig nieuw centraal verwarmingssysteem, een nieuw dak, ramen met dubbel glas, nieuwe gas- en waterleidingen, nieuwe bezetting én een modern alarmsysteem. Ontdek zelf hoe goed dit huis doorheen de jaren werd onderhouden en wordt net zoals ons verliefd op een stukje Oud-Antwerpen.


Ik kom snel weer bij jullie terug, met een nieuwe verborgen parel: De Koning van Spanje.


Adellijke groeten,


Kimberly

37 views